Lijkt het jou helemaal te gek om op wieltjes rond te zoeven? Als beginner kun je de basis van het skaten leren op rolschaatsen of skeelers. Als je nog niet eerder hebt geskatet kan dat een lastige keuze zijn. In dit artikel lees je daarom meer over beide mogelijkheden en de verschillen tussen skeelers en rolschaatsen.

Over skeelers en rolschaatsen
Skeelers zijn sinds de jaren negentig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In de decennia daarvoor waren rolschaatsen extreem populair. De laatste jaren maakt de rolschaats een ware comeback. Voor beide producten vind je dan ook een breed aanbod. Een skeeler heeft drie of vier wieltjes achter elkaar geplaatst onder de schoen. Een rolschaats heeft vier wieltjes, die twee aan twee onder de schoen zitten. Op het oog kun je een skeeler dan ook heel goed van een rolschaats onderscheiden. Maar wat betekent dit voor de skate ervaring?

Balans houden
Dankzij de twee aan twee geplaatste wielen onder een rolschaats heb je een breder raakvlak met de weg dan met een skeeler. Een skeeler wordt ook wel inline skate genoemd, juist omdat bij dit model de wieltjes zich gecentreerd onder de schoen bevinden. Misschien verwacht je dat balans houden op een skeeler lastiger is, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Het frame van een skeeler is altijd langer dan van een rolschaats, waardoor balans van voor naar achter juist makkelijker kan zijn. Bezoek eens een sportzaak of skatewinkel om te kijken wat voor jou prettiger aanvoelt. Daarnaast is natuurlijk het doel heel bepalend bij de keuze tussen rolschaatsen of skeelers.

Waarom wil je skaten?
Waarom lijkt het jou zo leuk om te skaten? Is het omdat je sportief bezig wilt zijn, of langere afstanden wilt afleggen op wielen? Dan passen skeelers wellicht beter bij je. Wil je graag stunts kunnen uitvoeren, dan zullen inline skates je eveneens voldoen. Rolschaatsen worden vaker gekocht voor meer recreatieve doeleinden. Zie jij jezelf eindeloos pirouettes draaien op wieltjes of lijkt het je te gek om een roller disco te bezoeken? Dan passen rolschaatsen perfect bij je.

In het kort
Waarschijnlijk heb je al een duidelijk idee voor ogen bij wat je wilt gaan doen op skates. Je motivatie kan sportief zijn, bijvoorbeeld om je beenspieren te trainen. Of je wilt graag stunten of lange afstanden afleggen. Op skeelers kan dit allemaal. Ben je liever aan het dansen op wielen? Dan past een rolschaats hier beter bij. Wil je eerst nog graag ontdekken wat voor jou prettig aanvoelt, neem dan eens een kijkje in een sport- of skatezaak. Naast dat je hier veel vragen kunt stellen over de producten, kun je direct testen of je je comfortabeler voelt op skeelers of op rolschaatsen. Doordat er zoveel verschillende modellen zijn kun je ook direct ervaren welk model schoen fijn is voor jou.